Bachelor of Food Science & Technology
IPB University
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Dramaga, Indonezja
Języki
Język angielski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
8 semesters
Tempo
Pełny etat
Czesne
IDR 25 000 000 *
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
* Opłata BPIF - opłata UKT; 30.000.000 IDR
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Centrum Doskonałości
Ma bardzo silną sieć kontaktów z agencjami związanymi z sektorem spożywczym zarówno w kraju, jak i za granicą. Wzajemne doświadczenie współpracy z przemysłem spożywczym w zakresie opracowywania produktów, usług doradczych i analiz, a nawet dotacji dla studentów na wygraną w różnych konkursach.
Zatrudnienie
Dział produkcji, badań i rozwoju produktów oraz marketing przetwórstwa spożywczego i przemysłu składników żywności, przemysł urządzeń do pakowania żywności, centrum informacji o usługach gastronomicznych, dystrybutor żywności, instytucja edukacyjna, przemysł usług gastronomicznych, dziennikarstwo, konsultant, inicjacja społeczna, agencja rządowa, sektor spożywczy przedsiębiorca.
Program Technologii Żywności (FTP) na Wydziale Nauk o Żywności i Technologii, Wydział Inżynierii Rolniczej i Technologii, Bogor Agricultural University (IPB) to program edukacyjny dla studentów, który koncentruje się na produkcji absolwentów posiadających kompetencje w przetwarzaniu materiałów żywnościowych w sejf, wysokiej jakości i zdrowe produkty spożywcze na skalę przemysłową.
Od momentu otwarcia w 1964 r. FTP-IPB kształci absolwentów, którzy są zdolni do pracy na różnych stanowiskach lub kierunkach w krajowym i międzynarodowym przemyśle spożywczym, agencjach rządowych lub jako odnoszący sukcesy przedsiębiorcy żywnościowi.
FTSP-IPB jest uważany za najlepszy i najstarszy program studiów w dziedzinie rolniczego przetwarzania żywności, otrzymujący poziom „A” przez krajową jednostkę akredytującą szkolnictwa wyższego (BAN-PT). FTP-IPB jest również międzynarodowo akredytowany przez Amerykański Instytut Technologów Żywności (IFT) od 2010 r. Oraz Międzynarodową Unię Nauki i Technologii Żywności (IUFoST) od 2013 r. FTSP-IPB wyróżnia się jako pierwszy program studiów nad technologią żywności poza Ameryka Północna uznana przez IFT ze statusem „rozwiniętego” w zarządzaniu edukacją. Dzięki takiemu uznaniu w kraju i za granicą FTP-IPB staje się bardzo pożądanym programem studiów dla uczniów szkół średnich, a tym samym skutkuje wysokim poziomem konkurencyjności przy przyjęciu. Ponadto FTSP-IPB przyjmuje międzynarodowe standardowe programy nauczania, których wyniki nauczania są zgodne z IFT Education Standard.
Wizja
Stać się wiodącą instytucją szkolnictwa wyższego o międzynarodowej jakości i wyznacznikiem trendów w rozwoju nauki o żywności i technologii.
Misja
- Wykonywanie wysokiej jakości szkolnictwa wyższego w celu uzyskania kompetentnych i międzynarodowych absolwentów jakości w dziedzinie nauk o żywności i technologii.
- Prowadzenie kreatywnych badań związanych z żywnością opartych na tropikalnych zasobach żywnościowych, które wspierają proces edukacyjny oraz rozwój nauki i technologii żywności.
- Dostarczanie usług społecznych, które przyczyniają się do konkurencyjności i rentowności przemysłu spożywczego oraz do dobrobytu społeczeństwa.
kkolosov / Pixabay
Obóz
IPB znajduje się w Dramaga, Bogor, Jawa Zachodnia, Indonezja. Jest otoczony miastami, które ułatwiają dostęp do lokalizacji i wyjazd z miasta. Kampus IPB ma dobre środowisko i duży wybór systemów transportu, które mogą wspierać idealne otoczenie dla działań akademickich i pozaakademickich.
Udogodnienia
Laboratoria dydaktyczne i badawcze
Studenci mają dostęp do laboratoriów dydaktycznych i badawczych na Wydziale Nauk o Żywności i Technologii oraz Centrum SEAFAST, w tym laboratorium chemii żywności, laboratorium mikrobiologii żywności, laboratorium biochemii żywności i laboratorium żywienia człowieka, laboratorium przetwórstwa spożywczego i inżynierii oraz laboratorium oceny sensorycznej.
Przetwarzanie żywności Zakłady pilotażowe są również dostępne, aby zapewnić studentom praktyczną pracę w przetwarzaniu żywności na większą skalę. Zakłady pilotażowe są wyposażone w maszyny i urządzenia przetwarzające, które są regularnie wykorzystywane w zintegrowanym kursie laboratoryjnym przetwarzania żywności, który ma naśladować zminiaturyzowany, ale kompletny model przemysłu spożywczego.
Ośrodki badawcze
Laboratoria zapewniają zaawansowany sprzęt do analizy, taki jak GC, GCMS, HPLC, AAS, sekwencer DNA, elektroforeza, ultrafiltracja, mikroskopy polaryzacyjne, Rancimat, reometr, PCR, pulsacyjny NMR itp.
Biblioteki i centrum informacyjne
Biblioteki i centrum informacyjne jest obsługiwane głównie przez bibliotekę centralną IPB. Biblioteki dostarczają informacji i różnorodnej literatury z zakresu nauki i technologii żywności, a także technologii rolniczej i innych istotnych tematów.
Międzynarodowy program technologii żywności
Cel programu
Międzynarodowy program technologii żywności dla studentów (IUP-FT) został zaprojektowany specjalnie w celu zaspokojenia silnego zapotrzebowania na technologów żywności z solidną perspektywą międzynarodową.
Kompetencje
Kompetencje absolwentów będą spełniać minimalne podstawowe kompetencje IFT w ramach programu licencjackiego z zakresu nauk o żywności i spełnią Indonezyjskie ramy kwalifikacji. Studenci kończący ten program będą:
- Posiadać wystarczającą wiedzę na temat zasad nauki o żywności (chemia i analiza żywności, mikrobiologia i bezpieczeństwo żywności, inżynieria i przetwórstwo żywności, biochemia żywności i żywienia) w zakresie wytwarzania bezpiecznej żywności i jakości w całym łańcuchu żywnościowym.
- Mieć umiejętność zaprojektowania procesu zwiększania wartości żywności poprzez łączenie różnych operacji jednostkowych w celu produkcji bezpiecznej i dobrej jakości żywności.
- Mają silną świadomość międzynarodowych problemów przemysłu spożywczego.
- Mają silne umiejętności sukcesu (umiejętności komunikacyjne, umiejętności krytycznego myślenia / rozwiązywania problemów, umiejętności uczenia się przez całe życie, umiejętności profesjonalizmu, umiejętności interakcji, umiejętności pozyskiwania informacji i umiejętności organizacyjne).
Wstęp dla studentów
W przypadku studiów licencjackich proces rekrutacji przebiega zgodnie z harmonogramem ogłoszonym przez Bogor Agricultural University (IPB). Ten test może być przeprowadzony albo na podstawie wyniku SBMPTN, albo Ujian Talenta Masuk (UTM) IPB.
Proces rekrutacji i wymagania
- Kandydaci muszą ukończyć szkołę średnią lub równoważny poziom akademicki. Wymagany jest certyfikat lub inny dowód ukończenia szkoły średniej lub inny równoważny poziom.
- W przypadku kandydatów pochodzących z krajów nieanglojęzycznych wymagane jest poświadczenie znajomości języka angielskiego (TOEFL / IELTS) i dołączone do wniosku.
- Kandydaci z Indonezji są zobowiązani do ubiegania się o rejestrację na IUP-FT, wypełniając formularz wniosku do pobrania. Obowiązują dwie metody wyboru:
- z wykorzystaniem wyniku SBMPTN;
- Egzamin pisemny (Ujian Talenta Mandiri).
- Międzynarodowi kandydaci są zobowiązani do podjęcia selekcji kwalifikacji ustalonej przez IPB, która odbędzie się w dogodnym miejscu w ich kraju (najprawdopodobniej w ambasadzie lub konsulacie Indonezji). Egzamin mierzy kompetencje studentów w chemii, matematyce, biologii, fizyce i języku angielskim. Kandydat z wysokim wynikiem akademickim może zostać zwolniony z egzaminu pisemnego.
- Aby zostać przyjętym na IUP-FT, potencjalni studenci, którzy zdali egzamin i inne wymagania będą musieli zarejestrować się zgodnie z harmonogramem i wymaganiami określonymi przez IPB.
Działalność akademicka
Program wymiany studentów / działalność związana z pozyskiwaniem kredytów
Student może ubiegać się o zaliczenie semestru na uniwersytecie partnerskim w ASEAN, Japonii lub Europie. W ramach tego programu studenci biorą udział w kilku naukach o żywności lub w kursach fakultatywnych na uczelniach partnerskich.
Projekt ostatniego roku
Studenci będą prowadzić semestralny projekt badawczy na uniwersytecie partnerskim. Badania są nadzorowane przez wykładowców z uniwersytetu IPB (macierzystego) i partnerskiego (przyjmującego). Jako opcja do projektu badawczego na ostatni rok, student może również wziąć udział w programie stażu w międzynarodowej firmie spożywczej za granicą.
Krótkoterminowa mobilność międzynarodowa
Studenci mogą uczestniczyć w międzynarodowym programie akademickim, takim jak kursy letnie, szkolenia lub konferencje.
Program
Dwa programy czteroletniego programu licencjackiego (144 jednostki punktów) mają na celu zapewnienie studentom alternatywnych możliwości ukończenia całego programu w IPB (program 4 + 0) lub spędzenia ostatniego (czwartego) roku na partnerskich uniwersytetach za granicą (3+ 1 lub 3,5 0,5 programów). Studenci kończący IUP-FT otrzymują tytuł licencjata technologii rolniczej.
Zajęcia pozaszkolne
Stowarzyszenie studentów technologii żywności lub Himitepa organizuje zajęcia pozalekcyjne dla studentów. Oto kilka zajęć pozalekcyjnych:
Konkurs Rozwoju Produktów Spożywczych (FPDC)
FPDC ma na celu zachęcenie studentów do wykorzystania wszystkich umiejętności i wiedzy z zakresu nauk o żywności i zastosowania ich w rzeczywistej sytuacji. Każdy uczestniczący zespół studentów opracowuje nowy pomysł na żywność i realizuje tę koncepcję poprzez marketing i produkcję. Rzuca wyzwanie umiejętnościom organizacyjnym, zespołowym, kreatywnym i naukowym. HIMITEPA organizuje konkurs we współpracy z SEAFAST Center i Food Ingredients Asia (FIA).
Ksatria Pangan (Kapangan)
Kapangan to miejsce dla studentów, których pasją jest bezpośrednie zastosowanie wiedzy naukowej o żywności dla społeczności w obszarach bezpieczeństwa żywności i rozwoju przetwórstwa spożywczego. Docelowa społeczność to drobny producent żywności, uczniowie szkół podstawowych i sprzedawcy żywności.
Alert żywnościowy
Food Alert to platforma do informowania społeczności w zakresie nauki o żywności i technologii w praktyce za pośrednictwem mediów społecznościowych, plakatów lub innych mediów.
Klub Przetwórstwa Żywności (FPC)
FPC to klub studencki mający na celu zwiększenie zainteresowania uczniów wzmocnieniem ich umiejętności przetwarzania żywności i rozwoju produktu.
Światowy Dzień Żywności (WFD)
WFD to coroczne wydarzenie studenckie z okazji światowego dnia jedzenia 16 października.
O szkole
pytania
Podobne kursy
Licencjat z enogastronomii na terenach górskich
- Bolzano, Włochy
Bachelor of Science (BSc) majoring in Food Science
- Dunedin, Nowa Zelandia
Studia licencjackie w dziedzinie nauk o żywności i żywieniu ze studiami zawodowymi
- Belfast, Wielka Brytania