Dyplom z gastronomii
Universidad CEU - Cardenal Herrera
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Valencia, Hiszpania
Języki
Język angielski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
4 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 12 670 / per year
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Poproś o informacje
Wstęp
Uniwersyteckie Centrum Gastronomii i Zarządzania Kulinarnego (Gasma) to uniwersyteckie centrum szkoleniowe, badawcze i innowacyjne, którego celem jest rozwój sektora gastronomicznego dzięki unikalnemu podejściu. Gasma otworzy swoje podwoje we wrześniu 2014 roku jako pierwsza instytucja edukacyjna w Hiszpanii łącząca gastronomię i zarządzanie kulinarne.
Kampus Gasma ma dynamiczną perspektywę międzynarodową i chętnie wspiera środowisko gastronomiczne, które nie jest ograniczone fizycznymi granicami klasy. Kampus przyjmuje kandydatów z zagranicy i zachęca studentów do odbywania staży w międzynarodowych firmach. Język angielski jest istotną częścią kwalifikacji stopni.
Gasma ma wsparcie akademickie CEU-Cardenal Herrera University, instytucji z ponad 40-letnim doświadczeniem i szeregiem kampusów w całym regionie Comunidad Valenciana.
Licencjat z gastronomii jest wynikiem dogłębnych badań społecznych, kulturowych i biznesowych nad obecną sytuacją praktyki kulinarnej oraz jej rozwojem zarówno pod względem gastronomicznym, jak i handlowym. Główne wnioski wyciągnięte z badania były następujące:
- W sektorze gastronomicznym obserwuje się rosnącą tendencję do wymagania kwalifikacji zawodowych. To profesjonalne podejście oznacza, że obecnie wymagane jest szkolenie w szeregu powiązanych obszarów technicznych.
- W dzisiejszych czasach gastronomię należy postrzegać z perspektywy wykraczającej poza praktykę przygotowywania posiłków. Oznacza to, że istnieje obecnie zapotrzebowanie na odpowiednie środowiska do nauki, które mogą z powodzeniem łączyć gastronomię i biznes, gotowanie i zwrot z inwestycji.
- Rozwój gastronomii zaowocował zaangażowaniem szeregu zagadnień naukowo-technicznych, które jeszcze kilka lat temu nie miały nic wspólnego z gotowaniem jako zawodem. Musimy poszerzyć horyzonty szkoleniowe przyszłych profesjonalistów, tak abyśmy mogli wyposażyć ich w narzędzia i wiedzę, których potrzebują, aby wprowadzić B+R+i do równania w gastronomii jako czynnik konkurencyjny w ich praktyce.
Program
Degree in Gastronomy ma na celu wyposażenie studentów w wiedzę, umiejętności i zdolności, które pozwolą im osiągnąć doskonałość w gastronomii w połączeniu z zarządzaniem kulinarnym.
- Gastronomia. Przekazanie wiedzy na temat produktu spożywczego i technik kulinarnych, dogłębne przyjrzenie się naturze, pochodzeniu i możliwości śledzenia żywności i napojów oraz zasadom rządzącym ich procesami. Kształcenie uczniów w dyscyplinach: jakość i bezpieczeństwo surowców, przygotowanie i przechowywanie żywności, techniki i procesy kulinarne, zdrowe odżywianie.
- Zarządzanie przedsiębiorstwem. Podjęcie praktycznego, stosowanego podejścia do biznesu hotelarskiego w celu wyposażenia studentów w narzędzia, których potrzebują do ustanowienia solidnych projektów biznesowych i ochrony ich rentowności finansowej. Studenci zdobędą wiedzę na temat rynku i jego funkcjonowania. Kurs obejmuje inne tematy, które stosują wiedzę z zakresu rachunkowości i finansów wymaganą do skutecznego zarządzania firmą.
- Języki. Wzrost tego sektora na rynku międzynarodowym i atrakcyjne perspektywy przenoszenia projektów biznesowych na poziom międzynarodowy skłaniają nas do położenia silnego nacisku na język angielski jako codzienny język roboczy dla naszych studentów, którzy mają okazję ćwiczyć swoje umiejętności językowe w seminariach, pracach nadzorowanych, wyszukiwaniach bibliograficznych itp. Szereg specyficznych zajęć i aktywności podejmowanych jest również w języku angielskim.
- Stopień ten obejmuje przedmioty związane z kreatywnością, projektowaniem i trendami artystycznymi. Ta podstawowa wiedza daje studentom szansę na aktywny udział w projektach związanych z dekorowaniem i aranżacją wnętrz, a także na wypracowanie własnego, charakterystycznego wyglądu w zakresie prezentacji potraw i wystroju wnętrz.
Wynik programu
Naszym celem jest kształcenie profesjonalistów, którzy są wyspecjalizowani w technikach kulinarnych, a także dobrze wykwalifikowani do zarządzania obiektem hotelarskim, zarówno w tym kraju, jak i za granicą. Nie chodzi tu tylko o zapewnienie przyszłym kucharzom wszechstronnego szkolenia, naszym celem jest wzbogacenie i rozwinięcie ich talentów zawodowych oraz umożliwienie im zaprojektowania i prowadzenia działalności gastronomicznej w całym zakresie hotelarstwa. Szkolimy naszych studentów, aby osiągnąć najwyższy poziom, produkując profesjonalistów, którzy wiedzą, jak opracować plany biznesowe i umieścić procesy w miejscu, aby zapewnić odpowiedni rodzaj usług dla swoich klientów docelowych.