Licencjat z jakości żywności i innowacji
Latvia University of Life Sciences and Technologies
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Jelgava, Łotwa
Języki
Język angielski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
4 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 3500 / per year
Termin składania wniosków
15 Jul 2024
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Sep 2024
Wstęp
Celem akademickiego programu studiów licencjackich jest przygotowanie konkurencyjnego i kompetentnego specjalisty w zakresie produkcji, jakości i innowacji żywności, który potrafi organizować zarządzanie jakością i rozwój innowacji w przedsiębiorstwach spożywczych, prowadzić kreatywne badania i tworzyć podstawy na dalsze studia w szkolnictwie wyższym.
Podczas interdyscyplinarnego programu studiów studenci zdobywają wiedzę z zakresu technologii żywności, jakości i opracowywania nowych produktów od pomysłu do rynku. Główny nacisk na komponent technologii żywności w programie koncentruje się na nauce - chemii, fizyce, matematyce, produktach spożywczych i technologii procesów, jakości i innowacjach. Komponent biznesowy programu koncentruje się na innowacjach, przedsiębiorczości i zarządzaniu marketingowym.
W każdym roku studiów Studenci pogłębiają wiedzę zdobytą na studiach oraz zdobywają praktyczne umiejętności na szkoleniach 4,5 ECTS w przedsiębiorstwie produkującym żywność.
Oferujemy wsparcie w tym zakresie w ramach programów stypendialnych Erasmus+ dla wyjazdów studentów na wymianę.
Program studiów zakończony jest opracowaniem i obroną pracy licencjackiej.
Dlaczego Latvia University of Life Sciences and Technologies ?
Zapewnienie jakości — według rankingu QS EECA LLU jest jednym z najlepszych uniwersytetów w Europie i Azji Środkowej oraz najlepszym uniwersytetem Life-science w krajach bałtyckich. Poza tym LLU posiada standard „Investment in Excellence”!
Worldwide Recognized Degrees – suplement do dyplomu uznawany przez Komisję Europejską. Absolwenci mogą kontynuować studia lub pracować na całym świecie.
Zaawansowane wyposażenie – nowoczesny sprzęt laboratoryjny, wygodne akademiki, studia w wybitnym zabytku architektury – Pałacu Jelgava.
Korzystne położenie geograficzne – do głównych miast europejskich można wygodnie dojechać autobusem, samolotem lub promem.
Rozsądne koszty – bądź mądry i wydawaj mniej, studiując na LLU !
Bezpieczne i zielone środowisko – świetny sposób na poznanie łotewskiej kultury. Pomimo różnorodności wielu różnych imprez krajowych i międzynarodowych, Jelgava jest bardzo bezpiecznym miastem dla każdego.
Studia z wartością dodaną – nauczanie oparte na praktyce i badaniach w ścisłym związku z rynkiem pracy i biznesem. Studenci zdobywają multidyscyplinarną wiedzę i zdobywają międzynarodową ekspozycję za pomocą różnych programów mobilności.
Życie studenckie – zrównoważona nauka i życie kulturalne, szeroka gama zajęć sportowych za darmo. Zdobądź międzynarodowe doświadczenie, korzystając z możliwości wymiany międzynarodowej!
Rekrutacja
Program
Program studiów obejmuje trzy główne obszary:
- Żywność - Znajomość klasycznej i współczesnej technologii i przetwórstwa żywności oraz zastosowania nowoczesnych opakowań w produkcji żywności
- Jakość - systemy jakości w łańcuchu żywnościowym, Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, Monitoring jakości w sektorze spożywczym oraz Bezpieczeństwo żywności.
- Innowacje - Żywność przyszłości, Rozwój nowych produktów i transfer innowacji z nauki do przemysłu
Procedura egzaminacyjna
Wiedzę ocenia się na podstawie ocen z kolokwiów, prac indywidualnych oraz w ramach egzaminu toku studiów. Ocena zintegrowanej wiedzy, umiejętności i kompetencji będzie sprawdzana w ramach powstałej pracy licencjackiej.
Wynik programu
Wiedza: Stosowanie wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu produkcji żywności, zarządzania jakością i innowacji, uzyskanej z kursów nauk podstawowych i specjalistycznych. Potrafi wyjaśnić najważniejsze pojęcia i prawidłowości nauki o żywności. Potrafi wykazać się specjalistyczną wiedzą i krytycznym zrozumieniem znaczenia badań w rozwoju nowych produktów.
Umiejętności: Potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu procesów produkcji żywności do planowania, modelowania i wyboru najbardziej odpowiedniego rozwiązania w zakresie produkcji żywności, zarządzania jakością i rozwoju innowacji. Potrafi samodzielnie formułować, planować, strukturyzować, analizować, debatować i demonstrować naukowe podejście do opracowywania nowych produktów we współpracy z profesjonalistami z branży.
Kompetencje: Wykorzystywać zdobytą wiedzę i umiejętności w produkcji żywności, zarządzaniu jakością i opracowywaniu nowych produktów w sposób kompleksowy. Planuj, organizuj i wdrażaj zarządzanie jakością oraz rozwój nowych produktów w firmie produkującej żywność, wykorzystując krytyczne myślenie i pracę zespołową. Badania naukowe powinny posiadać umiejętność samodzielnego doboru i analizy informacji i metod naukowych, opisania uzyskanych informacji w ujęciu analitycznym, wykorzystania ich w podejmowaniu decyzji i rozwiązywaniu problemów w produkcji żywności, zarządzaniu jakością i innowacjach.
Opłata za program
Galeria
Możliwości związane z karierą
Realizacja programu ma wszelkie przesłanki do przygotowania konkurencyjnego i posiadającego wiedzę specjalisty w zakresie jakości i innowacji żywności, który potrafi organizować zarządzanie jakością i rozwój innowacji w przedsiębiorstwach produkujących żywność, prowadzić twórcze badania naukowe oraz stworzyć podstawy do dalszej nauki na studiach wyższych.