
Wykształcenie wyższe o kierunku kulinarno-gastronomicznym
Barcelona, Hiszpania
CZAS TRWANIA
4 Years
JĘZYKI
Hiszpański
TEMPO
Pełny etat
TERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW
Termin składania wniosków
NAJWCZEŚNIEJSZA DATA ROZPOCZĘCIA
Sep 2025
CZESNE
EUR 10 020 / per year
FORMACIE STUDIÓW
W kampusie
Wstęp
Interdyscyplinarny stopień nauk kulinarnych i gastronomicznych będzie kluczem do Twojej przyszłości
Dzięki wszystkim doświadczeniom i wiedzy, które będziesz posiadać przez cały okres studiów, będziesz w stanie zrozumieć i spojrzeć na zjawisko kulinarne i gastronomiczne z perspektywy zarządzania naukowego, technologicznego, społecznego, kulturalnego i biznesowego. Twoja przyszłość zaczyna się teraz!
Wyobraź sobie, że możesz dołączyć do nowego pokolenia profesjonalistów, którzy na nowo zastanawiają się nad obecnymi wyzwaniami kulinarnymi . Jak mówi Joan Roca: „Powodem uzyskania tego stopnia jest pozyskanie lepiej wyszkolonych szefów kuchni niż my, którzy mogą kontynuować wykonaną pracę, zdobywając nową wiedzę”.
Dzięki dyplomowi nauk kulinarnych i gastronomicznych zostaniesz doceniony za umiejętność zarządzania operacjami i procesami przemysłu spożywczego, społeczności i innowacji kulinarnych oraz kierowania nimi. Zostań motorem zmian w dziedzinie gastronomii i nauk kulinarnych!
Dlaczego warto studiować studia na kierunku Nauki Kulinarne i Gastronomiczne?
Przy projektowaniu programu studiów współpracowała szefowa kuchni Joan Roca z prestiżowymi szefami kuchni i czołowymi osobistościami w branży . Uwzględnia także wiedzę o fakcie kulinarnym , uzyskaną z prac rozwojowych BulliPedii , projektu prowadzonego przez Ferrana Adrià w ramach elBulliFoundation.
Galeria
Rekrutacja
Stypendia i Finansowanie
Fundacja CETT, wierząc głęboko, że szkolenie i przekazywanie wiedzy to podstawa , poszerza program pomocowy, który już co roku oferowała studentom, o nowe stypendia na ten kierunek.
Dodatkowo CETT umożliwi także dokonanie spłaty w ciągu 6, 10 lub 12 miesięcy w drodze finansowania bankowego, przy czym zostanie zastosowany rabat w wysokości 5% wysokości rat. Dowiedz się o specjalnych warunkach.
Program
Program studiów turystycznych rozwija w ciągu pierwszych dwóch lat przedmioty wspólne dla wszystkich specjalności. Począwszy od trzeciego roku będziesz mógł zdobywać punkty z wybranej przez siebie specjalizacji. Aby ukończyć, musisz ukończyć projekt dyplomowy.
Pierwszy kurs
- 051101 Historia gotowania i gastronomii (6 kredytów)
- 051102 Zasady fizjologii i biochemii (6 punktów)
- 051103 Chemia żywności (6 kredytów)
- 051104 Turystyka, gastronomia i komunikacja (6 kredytów)
- 051105 Antropologia i psychologia żywności i gastronomii (6 punktów)
- 051106 Podstawy zarządzania gospodarczego i finansowego (6 punktów)
- 051207 Systemy i procesy produkcyjne w kuchni (6 kredytów)
- 051208 Techniki i preparaty kulinarne (6 kredytów)
- 051209 Zasady żywienia i dietetyki (3 kredyty)
- 051210 Ekonomia stosowana i zrównoważony rozwój (3 kredyty)
- 051211 Fizyczne i fizykochemiczne podstawy produktów i procesów kulinarnych (6 kredytów)
Drugi kurs
- 052109 Sztuka i gotowanie (6 kredytów)
- 052108 Marketing i merchandising (6 kredytów)
- 052110 Produkty pochodzenia zwierzęcego: przetworzone i nieprzetworzone (6 Kredytów)
- 052107 Produkty pochodzenia roślinnego: przetworzone i nieprzetworzone (6 Kredytów)
- 052111 Kuchnia śródziemnomorska i kuchnie świata (6 kredytów)
- 052214 Słodka kuchnia: techniki i receptury (6 kredytów)
- 052213 Ewolucja genetyczna i doskonalenie upraw kulinarnych (3 kredyty)
- 052216 Agrosystemy świata (3 kredyty)
- 052212 Bezpieczeństwo żywności i ustawodawstwo (3 kredyty)
- 052215 Stosowany techniczny angielski (9 kredytów)
- 052300 Praktyki inicjacyjne (6 kredytów)
Trzecie danie
- 053220 Ramy prawne biznesowe i środowiskowe (3 kredyty)
- 053219 Zarządzanie i rozwój ludzi i zespołów (3 kredyty)
- 053223 Przygotowanie i degustacja napojów (6 kredytów)
- 053218 Kuchnia tradycyjna: od lokalnej do globalnej (6 kredytów)
- 053224 Planowanie i projektowanie przestrzeni kulinarnych (3 kredyty)
- 053222 Certyfikowane marki produkcyjne i jakościowe (3 kredyty)
- 053221 Rybołówstwo i gastronomia (3 kredyty)
- 053225 Żywność i zdrowie (3 kredyty)
- 053217 Eksperymenty kulinarne (6 kredytów)
Czwarta klasa
- 054229 Proces twórczy i współczesna technologia kulinarna (6 kredytów)
- 054230 Analiza sensoryczna (6 kredytów)
- 054227 Badania kulinarne i gastronomiczne (6 kredytów)
- 054228 Innowacje i rozwój produktów (6 kredytów)
- 054226 Strategia biznesowa i przedsiębiorczość (6 kredytów)
- 054900 Projekt ukończenia studiów (12 punktów)
Wynik programu
Jakie cele osiągniesz dzięki stopniowi nauk kulinarnych i gastronomicznych?
Podstawowym celem jest kształcenie specjalistów posiadających niezbędne umiejętności zarządcze do zajmowania odpowiedzialnych stanowisk w firmach i instytucjach cateringowych o charakterze komercyjnym, zbiorowym oraz branży spożywczej. Profile, które wiedzą, jak wprowadzać innowacje w obliczu wyzwań, jakie stwarza globalizacja, zrównoważony rozwój i ewolucja technologiczna.
A dokładniej poszukujemy:
- Szkolić specjalistów posiadających wiedzę z zakresu nauk kulinarnych i gastronomicznych , która pozwala im zrozumieć i spojrzeć na zjawisko kulinarne i gastronomiczne z perspektywy naukowej, technologicznej, społecznej, kulturalnej i zarządzania biznesem.
- Zapewnij niezbędne umiejętności do wprowadzania innowacji, projektowania, produkcji i zarządzania usługami w dziedzinie haute cuisine, cateringu komercyjnego i zbiorowego oraz przemysłu spożywczego.
- Realizuje projekty badawczo-rozwojowe w obszarze nauk kulinarnych i gastronomicznych.
- Wzmacnianie pozycji uczniów poprzez pracę nad umiejętnościami osobistymi i zawodowymi.
Jakie umiejętności zdobędziesz po ukończeniu nauk kulinarnych i gastronomicznych?
Główne umiejętności miękkie i twarde rozwijane w trakcie studiów to:
- Opanować metody naukowe w podstawowych aspektach produktów i procesów kulinarnych.
- Zna skład żywności (chemiczny, fizyczny, biologiczny), jego modyfikacje i przeróbki.
- Wiedzieć, jak identyfikować produkty (pochodzenie, cechy i walory gastronomiczne).
- Zrozum składniki , ich właściwości funkcjonalne, procesy, techniki i trendy.
- Poznaj podstawy głównych procesów przetwarzania i przygotowywania żywności.
- Zbadaj związek między żywnością a zdrowiem .
- Zna procesy fizjologiczne związane z sensorycznym postrzeganiem pożywienia.
- Praca w zakresie zarządzania ekonomiczno-finansowego projektów kulinarnych i gastronomicznych w przestrzeniach kulinarnych.
- Szkolenie z komercjalizacji i marketingu .
- Posiadać kulturę gastronomiczną (historyczną, społeczną, geograficzną, antropologiczną).
- Pielęgnuj szacunek dla tradycyjnej kultury gastronomicznej .
- Uzyskaj globalną wizję procesu gastronomicznego.
- Kieruj i integruj wielodyscyplinarne zespoły .
- Posiadać etykę konsumencką.
Opłata za program
Możliwości związane z karierą
W CETT-UB masz cały zespół doświadczonych specjalistów, którzy zadbają o Twoją karierę zawodową od momentu, gdy staniesz się częścią naszej społeczności.
Zależy nam, abyś był poinformowany i przygotowany do osiągnięcia celów zawodowych, które sobie wyznaczyłeś. Dzięki tej motywacji znajdziesz zespół ludzi, którzy będą Ci towarzyszyć w trakcie procesu w sposób spersonalizowany.
Dzięki współpracy głównych firm z branży turystycznej * będziesz mógł poznać i zastosować w praktyce najbardziej przydatne narzędzia dostępu i rozwoju na rynku pracy.
Usługa, którą oddajemy do Państwa dyspozycji opiera się na 3 podstawowych filarach:
- Profesjonalne doradztwo w dalszym ciągu koncentruje się na Tobie, identyfikując mocne strony Twojego profilu, analizując Twoje doświadczenie i wcześniejsze szkolenia oraz wspierając Twoje główne motywacje do rozwoju.
- Bliskie relacje z głównymi graczami w branży turystycznej, budowane podczas ponad 50 lat obecności na rynku, szkolą specjalistów o umiejętnościach i wartościach wysoko cenionych przez społeczność biznesową.
- Projektujemy i rozwijamy całą gamę aktywności, przestrzeni dyskusyjnych i narzędzi, które oddajemy do Twojej dyspozycji i dzięki którym możesz stawić czoła każdemu wyzwaniu, jakie napotkasz w trakcie swojej kariery zawodowej.
W ten sposób zapraszamy Cię do udziału w dynamicznym procesie dostosowanym do Twoich oczekiwań, który obejmuje następujące fazy:
Definiowanie kamieni milowych w karierze zawodowej
- Dogłębna analiza Twojego profilu wejściowego.
- Ustalanie realistycznych celów i monitorowanie planu działania.
- Wskazówki dotyczące projektowania i rozwoju spersonalizowanego Planu Kariery.
Projektowanie i rozwój głównych narzędzi relacji z rynkiem pracy
- Przegląd i korekta życiorysów i listów motywacyjnych, dostosowując cel zawodowy do wymagań rynku.
- List polecający. Studenci biorący udział w procesie selekcji będą mogli liczyć na referencje CETT-UB.
- Dostęp do głównych kanałów badawczych oraz dostęp do możliwości stażu i pracy.
- Zarządzanie ofertami i autonominacjami. Wspieramy Cię w uczynieniu Twojego profilu bardziej widocznym dla firm i headhunterów, przekazując referencje dla Twojej kandydatury.
- Śledzenie kandydatur. Pomożemy Ci dowiedzieć się, na którym etapie znajduje się proces selekcji.
Spersonalizowane szkolenie
- Poradnik dotyczący poszukiwania możliwości zawodowych.
- Symulacja rozmów kwalifikacyjnych i informacja zwrotna na temat aspektów, które można poprawić.
- Rozmowy kwalifikacyjne i mentoring dla profili mających trudności w procesie poszukiwania pracy i/lub zagrożonych wykluczeniem społecznym.
- Przygotowywanie prezentacji, dzięki którym poznasz z pierwszej ręki potrzeby firm, abyś mógł przeanalizować możliwości powiązania w krótkim i średnim terminie z organizacją oraz wymienić obawy z profesjonalistami referencyjnymi
Networking i dynamizacja działań
- Prezentacje firmowe podczas okresu szkoleniowego
- Kursy mistrzowskie mające na celu poznanie sektorów strategicznych
- Dynamika korporacyjna i wyzwania uwzględnione w Twoich sesjach szkoleniowych
- Targowiska oraz stacjonarne i wirtualne targi pracy, w których co roku na Kampusie uczestniczy ponad sto firm w spersonalizowanej rekrutacji talentów.
Ekskluzywny dostęp do Job Center
- Zarządzanie ponad 900 możliwościami odbycia stażu rocznie
- Zarządzanie ponad 1500 ofertami pracy rocznie
- Monitorowanie złożonych wniosków
- Adaptacja spersonalizowanych modeli programów nauczania i listów motywacyjnych