Bachelor in Agricultural, Food and Mountain Environmental Sciences
Bolzano, Włochy
CZAS TRWANIA
3 Years
JĘZYKI
Język angielski, Niemiecki, Włoski
TEMPO
Pełny etat
TERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW
07 May 2024
NAJWCZEŚNIEJSZA DATA ROZPOCZĘCIA
Sep 2024
CZESNE
EUR 1350 / per year
FORMACIE STUDIÓW
W kampusie
Rekrutacja
Program
W pierwszej części kursu poznasz podstawowe pojęcia niezbędne do skutecznego kontynuowania nauki w kolejnych latach. Od trzeciego roku studiów będziesz zdobywać specjalistyczną wiedzę z zakresu rolnictwa, zarządzania środowiskiem górskim i technologii żywności. Zazwyczaj pomiędzy drugim a trzecim rokiem studiów oczekuje się odbycia stażu.
Pierwszy rok
- Matematyka i statystyka stosowana
- Podstawy fizyki
- Administracja i finanse agrobiznesu
- Podstawy chemii
- Informatyka stosowana
- Ekologia rolnictwa i zasady produkcji roślinnej
- Biologia roślin i zwierząt
- Botanika
- Anatomia, fizjologia i genetyka zwierząt
- Genetyka roślin
Drugi rok
- Zasady uprawy drzew
- Ekonomika rolnictwa, polityka i prawo
- Ekonomika i polityka rolnictwa
- Prawo rolne, środowiskowe i żywnościowe
- Mikrobiologia i przemysł rolniczy
- Biologia mikroorganizmów i mikrobiologia rolnicza
- Przemysł rolniczy
- Maszyny rolnicze
- Entomologia i fitopatologia
- Entomologia
- Fitopatologia
- Chemia gleby i płodność
- Biochemia i fizjologia roślin rolniczych
Trzeci rok
- Praktyka
- Egzamin końcowy
Ścieżka 1: Produkcja rolnicza*
- Ocena wsi
- Hodowla zwierząt i gospodarka użytkami zielonymi
- Hodowla i hodowla zwierząt
- Gospodarka użytkami zielonymi i produkcja roślin uprawnych
- Hydrologia i Hydraulika
- Produkcja Owoców
- Ochrona roślin
- Kursy swobodnego wyboru**
Ścieżka 2: Zarządzanie środowiskiem górskim*
- Ocena wsi
Hodowla zwierząt i gospodarka użytkami zielonymi
- Leśnictwo i ekologia lasu
- Leśnictwo
- Ekologia lasu
- Hydrologia i Hydraulika
- Geomatyka środowiska i teledetekcja
- Struktura i funkcja ekosystemów górskich
Kursy bezpłatnego wyboru**
Ścieżka 3: Nauki o żywności*
- Ocena wsi
- Technologie żywności
- Operacje jednostkowe w inżynierii żywności
- Maszyny, urządzenia i logistyka przemysłu rolno-spożywczego
- Mikrobiologia żywności
- Chemia analityczna
- Ochrona przechowywanych produktów
- Kursy bezpłatnego wyboru**
* Ścieżki studiów
Na trzecim roku studiów studenci mają do wyboru jedną z poniższych ścieżek.
** Kursy bezpłatnego wyboru
Studenci mogą wybierać kursy według własnego wyboru zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.
Opłata za program
Możliwości związane z karierą
Nasi absolwenci znajdują pracę w rolnictwie, hodowli bydła czy zarządzaniu lasami i terenami zielonymi na terenach górskich. Zajmują się także zarządzaniem biznesowym/technicznym lub doradztwem w firmach agrobiznesu, zrównoważoną gospodarką leśną, ochroną gruntów i planowaniem obszarów górskich, certyfikacją jakości, zarządzaniem i oceną bezpieczeństwa maszyn rolniczych oraz marketingiem lub przetwarzaniem i dystrybucją produktów spożywczych.
Kurs przygotowuje studentów do zdania egzaminu państwowego w celu uzyskania dostępu do Krajowego Rejestru Dyplomowanych Agronomów i Leśników (Część B) . Po ukończeniu studiów licencjackich możesz kontynuować naukę na studiach wyższych i zarejestrować się, aby uzyskać tytuł magistra w sektorach produkcji żywności, zarządzania zasobami środowiska i technologii żywności.
Dobrze przygotowany i gotowy do wejścia na rynek pracy. Na stronie AlmaLaurea można sprawdzić dane statystyczne dotyczące zadowolenia absolwentów i ich szans na zatrudnienie.