Keystone logo
Free University of Bozen-Bolzano Licencjat z enogastronomii na terenach górskich
Free University of Bozen-Bolzano

Licencjat z enogastronomii na terenach górskich

Bolzano, Włochy

3 Years

Język angielski, Niemiecki, Włoski

Pełny etat

07 May 2024

Sep 2024

EUR 1350 / per year

W kampusie

Wstęp

Ten program, opracowany wspólnie z szefem kuchni Norbertem Niederkoflerem, zapewnia interdyscyplinarne umiejętności potrzebne do pracy w dziedzinie zdrowej, zrównoważonej enogastronomii górskiej, poszanowania bioróżnorodności, budowania na lokalnych tradycjach i produktach oraz skupiania się na innowacjach żywnościowych w gospodarce o obiegu zamkniętym.

Tradycja (szacunek dla wartości, starych metod przetwarzania i terytorium), kreatywność (wykorzystywanie naturalnych produktów w celu maksymalnego wykorzystania ich smaków), uczciwość (docenianie pracy producentów poprzez włączanie ich w koło wartości, które wytwarza gospodarcze, społeczne i kulturowe wzrost), innowacyjność (wykorzystywanie różnych technik, aby wydobyć jak najwięcej smaku z surowca i prezentowanie go w sposób możliwie naturalny na talerzu) oraz zrównoważony rozwój (integracja procesów w system okrężny, który jednocześnie rozwija kuchnię, gospodarkę i kulturę) to wartości które kierują tym programem.

Celem tego trójjęzycznego programu jest szkolenie ekspertów od żywności i wina, którzy potrafią wynieść żywność do rangi kultury i nadać jej nową tożsamość, w oparciu o filozofię kucharza Norberta Niederkoflera, nagrodzonego gwiazdką Michelin, Cook the Mountain. Innowacyjna koncepcja, której celem jest ponowne przemyślenie rozwoju gospodarczego i społecznego poprzez zbadanie relacji między produkcją, produktem, terytorium i konsumpcją w celu stworzenia kuchni, która jest katalizatorem procesów kulturowych w celu rozpowszechniania modelu zrównoważonego rozwoju. Surowce, które często trudno jest znaleźć w nieprzeniknionym kontekście, takim jak Dolomity lub inne obszary górskie, stają się cenniejsze dzięki odnowieniu tradycji i ponownemu odkryciu bioróżnorodności, czego ostatecznym rezultatem jest podniesienie żywności do rangi kultury i nadanie jej nowa tożsamość. Efektem jest przyczynienie się do stworzenia przekrojowego laboratorium badawczego w zakresie gastronomii, które bada wartości, które na poziomie globalnym, kulturowo i społecznie jednoczą ludzi, którzy żyją w górach jako zasób, pasja, wyzwanie, dziedzictwo, które należy chronić, jak a także zachęcać do nowego sposobu doświadczania związku między kuchnią a górami, który łączy etykę i towarzyskość, zrównoważenie środowiskowe i rozwój terytorialny.

W tym kontekście eksperci od żywności i wina, którzy ukończyli ten program, przyjmują rolę „edukatorów emocjonalnych”, zdolnych do promowania nowego stylu życia.

Rekrutacja

Stypendia i Finansowanie

Program

Opłata za program

Możliwości związane z karierą

O szkole

pytania