Licencjat z enogastronomii na terenach górskich
Bolzano, Włochy
CZAS TRWANIA
3 Years
JĘZYKI
Język angielski, Niemiecki, Włoski
TEMPO
Pełny etat
TERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW
07 May 2024
NAJWCZEŚNIEJSZA DATA ROZPOCZĘCIA
Sep 2024
CZESNE
EUR 1350 / per year
FORMACIE STUDIÓW
W kampusie
Wstęp
Ten program, opracowany wspólnie z szefem kuchni Norbertem Niederkoflerem, zapewnia interdyscyplinarne umiejętności potrzebne do pracy w dziedzinie zdrowej, zrównoważonej enogastronomii górskiej, poszanowania bioróżnorodności, budowania na lokalnych tradycjach i produktach oraz skupiania się na innowacjach żywnościowych w gospodarce o obiegu zamkniętym.
Tradycja (szacunek dla wartości, starych metod przetwarzania i terytorium), kreatywność (wykorzystywanie naturalnych produktów w celu maksymalnego wykorzystania ich smaków), uczciwość (docenianie pracy producentów poprzez włączanie ich w koło wartości, które wytwarza gospodarcze, społeczne i kulturowe wzrost), innowacyjność (wykorzystywanie różnych technik, aby wydobyć jak najwięcej smaku z surowca i prezentowanie go w sposób możliwie naturalny na talerzu) oraz zrównoważony rozwój (integracja procesów w system okrężny, który jednocześnie rozwija kuchnię, gospodarkę i kulturę) to wartości które kierują tym programem.
Celem tego trójjęzycznego programu jest szkolenie ekspertów od żywności i wina, którzy potrafią wynieść żywność do rangi kultury i nadać jej nową tożsamość, w oparciu o filozofię kucharza Norberta Niederkoflera, nagrodzonego gwiazdką Michelin, Cook the Mountain. Innowacyjna koncepcja, której celem jest ponowne przemyślenie rozwoju gospodarczego i społecznego poprzez zbadanie relacji między produkcją, produktem, terytorium i konsumpcją w celu stworzenia kuchni, która jest katalizatorem procesów kulturowych w celu rozpowszechniania modelu zrównoważonego rozwoju. Surowce, które często trudno jest znaleźć w nieprzeniknionym kontekście, takim jak Dolomity lub inne obszary górskie, stają się cenniejsze dzięki odnowieniu tradycji i ponownemu odkryciu bioróżnorodności, czego ostatecznym rezultatem jest podniesienie żywności do rangi kultury i nadanie jej nowa tożsamość. Efektem jest przyczynienie się do stworzenia przekrojowego laboratorium badawczego w zakresie gastronomii, które bada wartości, które na poziomie globalnym, kulturowo i społecznie jednoczą ludzi, którzy żyją w górach jako zasób, pasja, wyzwanie, dziedzictwo, które należy chronić, jak a także zachęcać do nowego sposobu doświadczania związku między kuchnią a górami, który łączy etykę i towarzyskość, zrównoważenie środowiskowe i rozwój terytorialny.
W tym kontekście eksperci od żywności i wina, którzy ukończyli ten program, przyjmują rolę „edukatorów emocjonalnych”, zdolnych do promowania nowego stylu życia.
Rekrutacja
Stypendia i Finansowanie
Gmina Meran-Merano przyzna 5 stypendiów po 1000 EUR każde studentom zapisanym na pierwszy rok tego programu studiów w roku akademickim 2023/24 , z czego cztery stypendia zostaną przyznane studentom zamieszkującym gminę Meran-Merano . W przypadku braku chętnych na stypendia zarezerwowane dla mieszkańców gminy Meran-Merano, stypendia zostaną przyznane według ogólnej listy rankingowej.
Program
Program łączy wykłady, wizyty i zajęcia z rolnikami oraz warsztaty, z doświadczeniami kulinarnymi u światowej sławy szefów kuchni oraz stażem w AlpiNN – Food Space & Restaurant, restauracji Norbert Niederkofler i Paolo Ferrettiego zlokalizowanej na szczycie Kronplatz-Plan de Corones i określany jako „dom Cooka z góry”.
W pierwszej części programu nauczane są podstawowe pojęcia z matematyki, statystyki, chemii i biologii, a także zrównoważona produkcja roślinna i zwierzęca oraz historyczna i antropologiczna ewolucja ich wykorzystania. Drugi rok poświęcony jest żywności i winu, w tym procesom, technologiom i modelom organizacyjnym, roli mikroorganizmów w żywności i sposobom ich kontroli, zapewnianiu higieny żywności, produktom fermentowanym, a także zarządzaniu finansami małych i dużych przedsiębiorstw spożywczych i firmy winiarskie (od agroturystyki po firmy cateringowe na różnych poziomach łańcucha produkcyjnego). Wreszcie trzeci rok poświęcony jest komunikacji wizualnej i sensorycznej produktów spożywczych i winiarskich, marketingowi i prawu żywnościowemu oraz technikom odzyskiwania produktów ubocznych.
Aktywnymi partnerami są także lokalne szkoły hotelarstwa i Południowotyrolskie Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji (HGV).
Pierwszy rok
- Podstawy matematyki w naukach o żywności i winie
- Ocena różnorodności biologicznej roślin i oddziaływania na środowisko
- Ocena różnorodności biologicznej zwierząt i wpływu systemów produkcji rolnej na środowisko
- Elementy chemii i biochemii stosowane w naukach o żywności i winie
- Rolnictwo górskie: typowe produkty górskie oparte na zrównoważonych metodach rolnictwa i hodowli
- Antropologia żywności
- Praktyka
- Informatyka stosowana
- Marketing restauracji i prawo żywnościowe
Drugi rok
- Zrównoważony rozwój żywności i wina
- Mikrobiologia żywności i zasady higieny
- Nauka i technologia żywności i wina oraz metody odzyskiwania produktów ubocznych rolnictwa i żywności
- Organizacja Biznesu w Enogastronomii
- Zarządzanie procesami zaopatrzenia, pracy i utrzymania firm cateringowych
- Systemy informacyjne dla sektora spożywczego i winiarskiego
- Seminarium: Gotuj górę
- Wolny wybór
- Praktyka
- Język specjalistyczny (niemiecki, włoski lub angielski)
Trzeci rok
- Analiza sensoryczna i techniki degustacji
- Fermentacje mikrobiologiczne w gastronomii i metody odzysku ubocznych produktów rolno-spożywczych
- Praktyka
- Projektowanie żywności i wciągające doświadczenia związane z jedzeniem
- Praktyka
- Dietetyka, alergie i nietolerancje pokarmowe
- Wolny wybór
- Praca dyplomowa
Programy wymiany i staże
Wydział oferuje programy wymiany z uniwersytetami na całym świecie, a unibz jest częścią dużej sieci współpracy z pracodawcami we Włoszech i za granicą, gdzie możesz odbyć obowiązkowe staże.
Opłata za program
Możliwości związane z karierą
Absolwenci pracują jako eksperci od górskiej żywności i wina na stanowiskach technicznych i organizacyjnych ze specyficznymi umiejętnościami w sektorze spożywczym (technologia i kontrola jakości, bezpieczeństwo i higiena żywności; zarządzanie górskimi firmami produkującymi żywność i wino), maîtres menedżerowie hoteli lub kuchni, menedżerowie logistyki, eksperci ds. zakupów, czy menadżerowie wyspecjalizowanych firm, takich jak firmy cateringowe, restauracje czy firmy oferujące typowo górską żywność i produkty oraz usługi winiarskie (agroturystyka, turystyka kulinarna i winiarska, e-commerce, media społecznościowe, konferencje i eventy).
Dzięki swoim solidnym umiejętnościom naukowym, kulturalnym i technicznym będą mogli podejmować role komunikacyjne w mediach lub w dużych firmach z branży spożywczej, gastronomicznej, cateringowej i winiarskiej, w zarządzaniu i organizacji wydarzeń kulturalnych, w krytyka żywności i wina, regionalna promocja gastronomiczna, analiza strategii przedsiębiorstw oraz wartości ekonomiczno-finansowych i kulturowo-artystycznych (historia rolnictwa i żywności; kultura i symbolika jedzenia; studia antropologiczne, sztuka i wzornictwo).
Następnie mogą zdecydować się na kontynuację nauki poprzez zapisanie się na studia magisterskie na kierunkach: nauka i technologia żywności, rolnictwo, uprawa winorośli i enologia.