Licencjat z nauk o żywności i technologii
Kaunas University of Technology
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Kaunas, Litwa
Języki
Język angielski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
4 years
Tempo
Pełny etat
Czesne
EUR 3727 / per year
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Sep 2024
Wstęp
Dostarczanie ludziom codziennie wysokiej jakości, bezpiecznej i zdrowej żywności jest jednym z najważniejszych globalnych wyzwań, przed którymi stoją dziś naukowcy i technolodzy żywności. Studiując licencjat z nauk o żywności i technologii na KTU, zdobędziesz interdyscyplinarne kompetencje i umiejętności niezbędne dla przyszłego technologa żywności w dziedzinie chemii żywności, mikrobiologii, żywienia, technologii i inżynierii. Ponadto zintegrujesz wiedzę specjalistyczną z podstawami przedsiębiorczości i ekonomii.
Jest to jeden z nielicznych studiów licencjackich na Litwie w dziedzinie technologii żywności i jedyny, który otrzymał międzynarodowy znak jakości EQAS-Food Label. KTU jest jedyną uczelnią w krajach bałtyckich, która oferuje studia na poziomie międzynarodowym z akredytacją tego znaku jakości.
- Dostęp do laboratoriów technologii żywności, które wyposażone są w pilotażowe linie technologiczne służące do modelowania i realizacji różnych procesów technologicznych;
- Studenci zdobywają praktyczne umiejętności współpracując z doświadczonymi technologami żywności, angażując się w rozwiązywanie rzeczywistych problemów;
- Absolwenci tego programu są cenieni przez pracodawców za unikalną mieszankę umiejętności i wiedzy w zakresie technologii żywności, inżynierii żywności, chemii żywności i mikrobiologii.
Galeria
Rekrutacja
Program
Połączenie nauk ścisłych i przyrodniczych
Nauka o żywności jest ściśle powiązana z matematyką, mikrobiologią, chemią żywności i naukami inżynieryjnymi. Wiedza ze wszystkich tych dziedzin jest niezbędna specjaliście do skutecznego wykonywania codziennych funkcji technologa żywności.
Na studia zapraszani są znani technolodzy żywności
Na tym kierunku wiedza teoretyczna jest uzupełniana umiejętnościami praktycznymi, które przyszli specjaliści rozwijają przy pomocy doświadczonych technologów żywności. Dzięki wspólnej pracy z nimi w laboratoriach przyszli technolodzy żywności mogą sprawdzić się i wypróbować swoje pierwsze pomysły w praktyce.
Dobra znajomość całego łańcucha pokarmowego
Pracując w firmie, technolog żywności uczestniczy w różnych działaniach związanych z produkcją, bezpieczeństwem, jakością, dystrybucją i spożyciem żywności, dzięki czemu potrafi zintegrować wiedzę specjalistyczną z podstawami żywienia, biznesu i zarządzania.
Wynik programu
Kompetencje ucznia
- Analiza fizykochemiczna żywności: analiza składu i właściwości substancji spożywczej, jej funkcji w żywności i funkcji w organizmie człowieka z wykorzystaniem umiejętności pracy badawczej;
- Analiza mikrobiologiczna żywności: Znajomość składu, właściwości mikroorganizmów, ich występowania w żywności, procesów biochemicznych;
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności: Ustalanie i zapewnienie metod produkcji, standardów materiałowych i jakościowych;
- Technologie i inżynieria: Projektowanie przedsiębiorstw spożywczych i cateringowych, organizacja produkcji, znajomość urządzeń, procesów i systemów przemysłu spożywczego.
Umiejętności ucznia
- Potrafi analizować, modelować, projektować i instalować technologie dla produktów spożywczych i cateringowych, organizować, realizować i zarządzać procesami produkcyjnymi oraz zapewniać bezpieczeństwo i jakość produktów;
- Potrafi śledzić i analizować innowacje w naukach i technologiach żywności, wykorzystywać najnowszą wiedzę i umiejętności projektowe przy opracowywaniu i wdrażaniu projektów technologii żywności w celu poprawy wartości odżywczej, jakości i bezpieczeństwa produktów;
- Potrafi planować, wykonywać i analizować badania składu, jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych i gastronomicznych, posługiwać się nowoczesnym sprzętem technologicznym, analitycznym i programowym;
- Potrafi stosować zasady dobrej praktyki laboratoryjnej, efektywnie pracować indywidualnie i w zespole, prezentować wyniki pracy w formie ustnej i pisemnej, rozumieć wpływ rozwiązań technologicznych i inżynieryjnych na społeczeństwo i środowisko.
Możliwości związane z karierą
Absolwenci z łatwością znajdują pracę w firmach z branży spożywczej
Przemysł spożywczy jest jednym z najważniejszych i największych sektorów gospodarki na Litwie. Pracodawcy cenią absolwentów tego programu ze względu na ich znajomość technologii żywności, inżynierii żywności, chemii żywności i mikrobiologii oraz umiejętności praktyczne. Większość potencjalnych pracodawców to sami absolwenci tego programu.
Możesz zostać
Specjalista-technolog branży spożywczej
- Organizacja i kontrola technologicznych procesów produkcyjnych;
- Przygotowanie dokumentów technologicznych, zrozumienie standardów przetwarzania, specyfikacji technicznych zgodnie z uczciwością zawodową i standardami etyki;
- Zapewnienie i kontrola jakości wytwarzanych produktów.
Chemik
- Wykonywanie chemicznych prac badawczych, opracowywanie lub doskonalenie koncepcji, środków, teorii i metod;
- Wykonywanie prac eksperymentalnych, testów i analiz;
- Udział w interdyscyplinarnych projektach naukowo-badawczych i rozwojowych we współpracy ze specjalistami różnych dziedzin.
Dietetyk i specjalista ds. żywienia
- Wdrażanie programów i strategii prewencyjnych związanych z bezpieczeństwem żywności, jakością wody, substancjami zanieczyszczonymi i niebezpiecznymi;
- Planowanie żywienia i jadłospisów, nadzór nad przygotowaniem i podawaniem posiłków, monitorowanie ilości i jakości spożywanej żywności;
- Wykonywanie prac badawczych z zakresu żywienia, upowszechnianie ich wyników na konferencjach naukowych i innych wydarzeniach.
Kierownik ds. bezpieczeństwa i jakości żywności
- Znajomość standardów i procesów jakościowych, zapewnienie etykietowania i innych wymagań;
- Ocena wskaźników jakościowych w działaniu konkretnej firmy, przygotowanie rekomendacji;
- Kontrola zgodności z normami sanitarno-higienicznymi.
Menedżer jakości
- Opracowywanie i doskonalenie wskaźników jakościowych w działaniu konkretnej firmy;
- Zarządzanie działaniami i procesami poprawy jakości;
- Wprowadzenie i utrzymanie standardów i procesów zapewniania jakości.
Chemik przemysłu spożywczego
- Kontrola surowców, materiałów użytych do produkcji, procesu technologicznego oraz jakości wyrobów gotowych;
- Ustanowienie standardów i procedur kontrolnych w zakresie ubezpieczenia bezpieczeństwa pracowników i produkcji chemicznej;
- Przetwarzanie dokumentów laboratoryjnych zgodnie z przepisami dotyczącymi przygotowania i przechowywania dokumentów.
Kierownik ds. tworzenia i rozwoju produktów
- Tworzenie nowych produktów, ich rozwój i wprowadzanie do produkcji;
- Koordynacja procesu tworzenia produktu z pionami produkcyjnymi i handlowymi;
- Szukaj innowacji i ich testowania.