Dietetyka (licencjat)
Lomza State University of Applied Sciences
Klucz informacyjny
Lokalizacja kampusu
Lomza, Polska
Języki
Polski
Forma badania
W kampusie
Czas trwania
Poproś o informacje
Tempo
Poproś o informacje
Czesne
Poproś o informacje
Termin składania wniosków
Poproś o informacje
Najwcześniejsza data rozpoczęcia
Oct 2023
Stypendia
Poznaj możliwości stypendialne, aby pomóc sfinansować swoje studia
Wstęp
Cel studiów: Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.
Po studiach zyskujesz umiejętność:
- planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności
- oceny sposobu żywienia różnych grup ludności
- współpracy z zespołem leczącym, w tym uczestniczenie w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowanie leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych
- rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów
- stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia
- prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzanie kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
- opracowania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw
- dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji
- przestrzeganie prawidłowości zalecanych norm żywieniowych
- sprawdzanie jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach
- nadzorowanie wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw)
- niezbędnych do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego – edukacji żywieniowej
- dobrej znajomości języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
- przygotowanie do podjęcie studiów II stopnia
O szkole
pytania
Podobne kursy
Licencjat z żywienia człowieka i dietetyki (HNDS)
- Las Cruces, Stany Zjednoczone
Licencjat z nauk o żywności i żywieniu
- Belfast, Wielka Brytania
Dietetics
- Siena, Włochy