Keystone logo
© UNISG
University of Gastronomic Science of Pollenzo

University of Gastronomic Science of Pollenzo

University of Gastronomic Science of Pollenzo

Wstęp

University Of Gastronomic Sciences , założony w 2004 r. Przez międzynarodowe stowarzyszenie non-profit Slow Food we współpracy z włoskimi regionami Piemont i Emilia-Romania, jest uznaną przez ministerstwo prywatną instytucją non-profit.

Jego celem jest stworzenie międzynarodowego centrum badawczo-edukacyjnego dla osób pracujących nad odnowieniem metod uprawy, ochroną bioróżnorodności i budowaniem organicznej relacji między gastronomią a naukami rolniczymi.

Uczelnia tworzy gastronomię, nowe postacie zawodowe z multidyscyplinarnymi umiejętnościami i wiedzą z zakresu nauki, kultury, polityki, ekonomii i ekologii żywności, pracując nad zastosowaniem ich w produkcji, dystrybucji i zrównoważonej konsumpcji.

Studenci UNISG, pochodzący z całego świata, zdobywają dynamiczne doświadczenia w rzemieślniczej i przemysłowej produkcji żywności, dzięki bezpłatnej edukacji zarówno w naukach ścisłych, jak i humanistycznych, szkoleniu sensorycznym i praktycznej nauce podczas podróży studyjnych na pięciu kontynentach.

Funkcje kampusu

UNISG mieści się w kompleksie zwanym Agencją Pollenzo, zbudowanym na zlecenie króla Sabaudii Karola Alberto w 1832 roku. Wybudowano czternaście gospodarstw rolnych, budynek Agencji, wieżę z widokiem na plac kościelny i wreszcie neogotycką parafię San Vittore.

Centrum gospodarczym i finansowym majątku Pollentina była Agencja, która w zamierzeniach króla Carla Alberto miała stać się modelowym gospodarstwem rolnym, w którym można było przeprowadzać eksperymenty mające na celu poprawę opłacalności działalności rolniczej. Odcisk karloalbertyński przetrwał do dziś, wyróżniając się architekturą, kolorystyką i strukturą urbanistyczną.

Dziś kompleks Agencji Pollenzo znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO – „Savoy Residences”.

Laboratorium Analizy Sensorycznej

Laboratorium Analiz Sensorycznych i Nauk Konsumenckich zajmuje się szkoleniami, badaniami i działalnością Trzeciej Misji.

W obiekcie odbywają się ćwiczenia praktyczne przewidziane w ramach kierunków Analiza Sensoryczna i Nauki Konsumenckie, przeznaczone dla wszystkich studentów trzyletnich studiów magisterskich i magisterskich uczelni. Podczas zajęć praktycznych studenci poznają główne techniki analizy sensorycznej stosowane w żywności i napojach, aby porównać i ocenić jakość żywności oraz jej modyfikacje podczas przechowywania. Ponadto Laboratorium jest często wykorzystywane przez studentów do realizacji prac dyplomowych, które obejmują część związaną z badaniem percepcji zmysłowej. Ponadto studenci często dobrowolnie uczestniczą w różnorodnych projektach badawczych, w które zaangażowani są pracownicy Laboratorium.

Laboratorium Żywności Pollenzo

Laboratorium Żywności Pollenzo Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych jest laboratorium zajmującym się badaniem i badaniami stosowanymi przemian gastronomicznych. Zajmuje się szkoleniami – na przykład projektuje i zarządza Master of Applied Gastronomy: Culinary Arts – badania akademickie, doradztwo dla firm i trzecia misja.

Bank Wina

Bank Wina (Banca del Vino) od lat współpracuje z Uniwersytetem Gastronomicznym. Bank Wina organizuje i prowadzi warsztaty i degustacje dla studentów, a także oferuje ćwiczenia integracyjne i inne wydarzenia związane ze światem wina.

Biblioteka i pokój do nauki

Biblioteka UNISG w Pollenzo została otwarta w 2004 roku, aby wspierać studentów uniwersytetu i dzięki obszernemu księgozbiorowi książek i czasopism służyć jako źródło ciągłych badań gastronomicznych.

    Stypendia i Finansowanie

    Italian Students

    Liczba zwolnień z opłat Kwota zwolnienia z opłat w euro Dochód (ISEE) i majątek (ISPE) do złożenia wniosku o stypendium w euro
    ISEE (dochód) ISPE (własność)
    1 15.500 €
    (całkowite zwolnienie z opłaty)
    plus mieszkania studenckie
    i obiad w
    Stoły akademickie
    ≤ 26,306 ≤ 57,188
    3 10.000 ≤ 36.600 ≤ 76,200
    5 5.000 ≤ 42.800 ≤ 78.000

    Studenci spoza Włoch

    Kto może ubiegać się o stypendium Liczba zwolnień z opłat Kwota zwolnienia z opłat w euro Dochód (ISEE) i majątek (ISPE) do złożenia wniosku o stypendium w euro
    ISEE (dochód) ISPE (własność)
    Nie-Włoch
    obywatele z niskich
    kraje dochodowe
    lub dolny środkowy
    dochód lub górny
    średnie dochody
    kraje wg
    do Banku Światowego
    5 15.500 €
    (całkowite zwolnienie z opłaty)
    plus mieszkania studenckie
    i obiad w
    Stoły akademickie
    ≤ 26,306 ≤ 57,188
    Wszyscy nie-Włosi
    obywatele
    5 10.000 ≤ 36.600 ≤ 76,200
    Wszyscy nie-Włosi
    obywatele
    2 5.000 ≤ 42.800 ≤ 78.000

    Studenci mogą aplikować, jeżeli:

    • złożyli wniosek podczas pierwszej lub drugiej sesji rekrutacyjnej (marzec lub maj 2024 r.)
    • zostali przyjęci na pierwszy rok Studiów na rok 2024/2025 z minimalną liczbą punktów wstępnych 70/100
    • ich kwoty ISEE (dochody)/ISPE (majątek) nie przekraczają limitów wskazanych w tabeli

    Termin składania wniosków o stypendium: 21 maja 2024 r

    Od 2004 roku ze stypendiów oferowanych przez Akademię Gastronomiczną skorzystało ponad 260 studentów z 40 krajów .

    Over the years UNISG has invested over 9.5 million euros in scholarships, an effort that underlines the university’s commitment to placing the values of Merit and the Right to Education before geographical origin, social extraction, and economic possibilities of the students.

    Businesses, organizations, and foundations have contributed over €3 million to the fund, investing in the education of a new generation of Gastronomes who can play an active, leading role in the local development of their home countries and bring about cultural and political change through food.

    Życie na kampusie i udogodnienia

    Wyjazdy studyjne UNISG

    Wyjazdy studyjne w UNISG to narzędzia edukacyjne, które dają studentom unikalny dostęp do wiedzy o kulturach gastronomicznych świata .

    Głównymi punktami tych podróży są porównania pomiędzy przeciwieństwami : skalą i geografią (mała skala kontra przemysł, wieś kontra miasto) oraz produkcją (nowe trendy i metody produkcji masowej a tradycje rzemieślnicze).

    Stowarzyszenia Studenckie

    Celem ASSGAssociazione Studenti di Scienze Gastronomiche (Stowarzyszenie Studentów Nauk Gastronomicznych) jest poprawa jakości życia na terenie kampusu (tj. Pollenzo i Bra) wszystkich studentów UNISG . W tej chwili osiąga się to poprzez organizację wydarzeń i zajęć, świadczenie unikalnych usług, takich jak zakwaterowanie, a także zamawianie specjalnych zniżek dla studentów.

    Lokalnie – nasz sklep spożywczy

    Zainspirowany pragnieniem Carlo Petriniego, aby sklepy spożywcze wróciły do historycznych centrów miast, pomysł Local narodził się we współpracy ze studentami UNISG w ramach kursu Systemic Food Design: projektu mającego na celu zachęcenie do handlu detalicznego na małą skalę i miejsca codziennych zakupów, które oferuje przemyślany wybór produktów lokalnych i docenia wartość producentów rzemieślniczych.

    Za ladą, witając klientów, oferując porady i degustacje, stoi dwójka byłych studentów, gastronomii, wykorzystujących w praktyce to, czego uczyli się na wykładach i czego nauczyli się podczas wyjazdów studyjnych po całym świecie.

    Życie w Bra

    Uniwersytet Nauk Gastronomicznych ma swoją siedzibę w Pollenzo, małym miasteczku w mieście Bra, położonym około 6 km od centrum miasta i obsługiwanym przez połączenie autobusowe. Obecność naszych studentów w Bra stworzyła w mieście międzynarodową atmosferę, a życie studenckie pomiędzy Bra i Pollenzo może być bardzo intensywne dzięki różnorodności zajęć organizowanych przez społeczność studencką.

    Lokalizacje

    • Pollentia

      Piazza Vittorio Emanuele II, 9, 12042, Pollentia

    pytania